Guildford by Gregory Phillips Architects

Gregory Phillips Architects Press

March 1, 2015

Archi-World

Gregory Phillips Architects were involved in the remodelling of this Victorian countryside property whilst maintaining some of the original features. The client’s aspirations were for a bright, open-plan living space which did not fit with the pre-existing extension from the 1980s with narrow corridors and small rooms, somewhat of a rabbit warren.

The design proposal was for a two-storey extension in place of the existing 1980s one. To comply with the planner’s demands for subtlety, a basement level was created to accommodate the swimming pool by excavating into the sloping lawn. The main house was completely gutted while the extension was being built.

The most striking part of this project is the new steel and glass structure. This new space provides for a large, open-plan area on the upper level that relates to the main house and takes advantage of the views across the countryside, whilst the choice of white render for both buildings gives a visual connection between the old and new elements of the house. The indoor swimming pool opens onto a terrace and the garden beyond.

Inside, the spaces flow beautifully into one another, thanks to the engineered walnut flooring that has been laid throughout, whilst the white-painted walls help to unify all the rooms. The theme is largely monochrome with accents of bold colour and period shades. The dining room is furnished with a mixture of traditional and modern pieces, including an 1840s table which is the same age as the house. The interior of the Victorian wing has been opened up and the rooms have been enlargened so they are in proportion with the high ceilings.

The environmental performance of the existing house had been improved where possible, working within the restrictions of its listed status. For example, the loft was extensively insulated, as were any new floors and, although the original sash windows had to be kept single glazed, they have been refurbished to reduce heat loss.

The project took 15 months to complete and resulted in a fully refurbished Grade II-listed Victorian residence with a contemporary extension that both complements and contracts with the existing house. The clients use both the old and new parts of the house equally, for now it is a family home that is neither traditional nor contemporary, but a wonderful fusion of the two.

Kitchen, Dining and Family Area

001-DC2706_resize.jpg

Kitchen units: Boffi LT Range

Kitchen surfaces: Brushed stainless steel and concrete grey Zodiaq

Dining table: ‘Tulip Table’ byEero Saarinen

Green and white chairs: Client’s own

Ceiling lights: Shomei’ by Light Corporation

Flooring: Ardern Hodges, walnut engineered board

008-DC2706_resize.jpg

Green bar stools: ‘Green Ghost’ by Philippe Starck from Kartellat Coexistence

Artwork: Client’s own

Doorstop: Client’s own

Flooring: Ardern Hodges, walnut engineered board

004-DC2706_resize.jpg

Windows: Fineline aluminium

Glass door: Fineline aluminium

Large sofa: ‘Nicoletti’l-shaped sofa from Macand Mac Interiors

Small sofa:  Bo Concept

Coffee table: Client’s own

Black side table: Client’s own

Flooring: Ardern Hodges, walnut engineered board

Living Area

012-DC2706_resize.jpg

Fireplace: Original

Bookshelf: DHJ, designed by Gregory Phillips Architects

Round coffee table: Bo Concept

White and black chairs: ‘Orbital’ by Christophe Pillet for Modusat Nest

Windows: Original, refurbished by Ventrolla

Piano and piano stool: Client’s own

Black sofa: ‘Scala’ black velvet daybed from Maisonsde Monde

Coffee table: Client’s own

Flooring: Ardern Hodges, walnut engineered board

Dining Room with Bar Area

013-DC2706_resize.jpg

014-DC2706_resize.jpg

Metal console: Client’s own

Mirror: Client’s own

Client’s own Dining table: Client’s own

Dining chairs: ‘Mr Impossible’, ‘Eugeni Quitlet’ and ‘Victoria Ghost’ by Philippe Starck from Kartell

Pendant lights: Client’s own

Fireplace: Original

Sculpture sand clock: Client’s own

Wooden shelves: DHJ Furniture

Flooring: Ardern Hodges, walnut engineered board

Upstairs Hallway (link between old and new wings)

009-DC2706_resize.jpg

Flooring: Ardern Hodges, walnut engineered board

Ceiling details: Lighting Corporation

Artwork: Client’s own

Main Bathroom

021-DC2706_resize.jpg

019-DC2706_resize.jpg

Sinks: Flaminia twinset, deck mounted basins with pedestals

Taps: Vola, single level basin mixers

Mirrors: DHJ

Bath: Bette Starlet, double ended bath tub

Rock sculpture: Amethyst Cave

Towel rail: Eileen chrome

Shower: Volaand Hansgrohe

Glassscreen: Majestic

Toilet: Flaminia ‘Link’

Flooring: ‘Kirkstone’ grey rivan slate by Burlington Stone

Wall detail: by Gregory Phillips Architects

Wardrobe

018-DC2706_resize.jpg

Wooden unit and flooring: DHJ, designed by Gregory Phillips Architects

Swimming Pool

016-DC2706_resize.jpg

Windows: Fineline aluminium

Tiling: Limestone paving from StoneAge

Outdoor Area

025-DC2706_resize.jpg

Outdoor loungers: Client’s own

Flooring: Ardern Hodge

www.gregoryphillips.com


Photo Gallery:Guildford by Gregory Phillips Architects